Per què utilitzar la supressió segura?

Els sistemes operatius en realitat no eliminen el contingut d'un fitxer quan es suprimeix, fins i tot després de buidar la paperera o eliminar explícitament el fitxer, des de la línia d'ordres, per exemple.

En canvi, simplement eliminen l'entrada del fitxer del directori del sistema de fitxers, perquè això requereix menys treball i, per tant, és més ràpid. El contingut del fitxer (les dades reals) roman al suport d'emmagatzematge. Les dades romandran allà fins que el sistema operatiu reutilitzi l'espai per a dades noves.

De la mateixa manera, no sempre es garanteix que el reformateig, el reparticionament o la reimatge d'un sistema escrigui a totes les àrees del disc, tot i que tot farà que el disc aparegui buit o, en el cas de la reimatge, buit excepte els fitxers presents a la imatge, per a la majoria del programari.

Finalment, fins i tot quan es sobreescriu el suport d'emmagatzematge, les propietats físiques del mitjà poden permetre recuperar el contingut anterior. En la majoria dels casos, però, aquesta recuperació no és possible només llegint des del dispositiu d'emmagatzematge de la manera habitual, sinó que requereix utilitzar tècniques de laboratori com ara desmuntar el dispositiu i accedir/llegir directament des dels seus components.

Per obtenir més informació, consulteu l'article de la Viquipèdia sobre supressió de dades.

Avís sobre llapis USB i SSD

La supressió segura no és tan fiable en llapis USB i SSD (solid-state drive) com en els discs durs tradicionals.

Els llapis USB i els SSD de vegades copien les mateixes dades a diverses cel·les de memòria per allargar la vida útil del dispositiu. Els llapis USB i els SSD també tenen el 10-20% de les cèl·lules de memòria de recanvi pel mateix motiu.

Com a conseqüència, part de les dades d'un fitxer determinat encara es poden escriure al dispositiu fins i tot després d'haver-lo suprimit de manera segura.

Aquestes dades es podrien recuperar mitjançant tècniques forenses de dades avançades, per exemple mitjançant serveis professionals de recuperació de dades.

Per mitigar aquest risc, podeu:

 • Encriptar el dispositiu abans d'utilitzar-lo, per dificultar la recuperació de qualsevol dada.

 • Suprimir tot el dispositiu de manera segura. Algunes dades antigues encara poden estar presents a les cel·les de memòria de recanvi.

 • Destruir físicament el dispositiu.

Suprimir fitxers de manera segura

El fet de suprimir fitxers de manera segura no s'esborra les possibles còpies de seguretat del fitxer (per exemple LibreOffice crea còpies de seguretat que permeten recuperar el vostre treball en cas que LibreOffice deixi de respondre).

 1. Obriu el navegador de Fitxers.

 2. Navegueu a la carpeta que conté els fitxers que voleu suprimir.

 3. Seleccioneu els fitxers que voleu eliminar amb el ratolí.

 4. Feu clic amb el botó dret (a Mac, feu clic amb dos dits) als fitxers i trieu Suprimeix.

 5. Confirmeu.

 6. S'iniciarà l'eliminació. Pot durar des d'uns segons fins a diversos minuts, segons la mida dels fitxers. Sigueu pacient...

Neteja segura de l'espai disponible en disc

Per netejar el contingut de tots els fitxers que s'han suprimit anteriorment però que no s'han suprimit de manera segura d'un disc, també és possible netejar de manera segura tot l'espai lliure del disc.

El disc o la carpeta poden contenir altres fitxers. Aquests fitxers no s'eliminaran durant l'operació.

 1. Obriu el navegador de Fitxers.

 2. Feu clic al disc que voleu netejar al panell esquerre per anar a l'arrel d'aquest disc.

 3. Feu clic al botó Menú a la cantonada dreta de la barra de títol i trieu Mostra els fitxers ocults.

 4. Si voleu buidar la paperera, suprimiu la carpeta .Trash-1000 o similar.

 5. Feu clic amb el botó dret (a Mac, feu clic amb dos dits) a l'espai buit del panell dret i trieu Esborra l'espai de disc disponible.

 6. Confirmeu.

 7. Comença la neteja. Pot durar des d'uns minuts fins a unes poques hores, segons la mida de l'espai de disc disponible. Sigueu pacient…

  Tingueu en compte que un fitxer amb un nom semblant a tmp.7JwHAyBvA9 es crea a la carpeta. Es fa el més gran possible per utilitzar tot l'espai de disc disponible i després s'elimina de manera segura.

Esborrar de manera segura un dispositiu sencer

 1. Obriu la utilitat Discs.

  Tots els dispositius d'emmagatzematge actuals es mostren al panell esquerre.

 2. Connecteu el llapis USB o SSD que voleu suprimir de manera segura.

 3. Apareix un dispositiu nou a la llista de dispositius d'emmagatzematge. Cliqueu-lo:

 4. Comproveu que la descripció del dispositiu a la part dreta de la pantalla es correspon amb el vostre dispositiu: la seva marca, la seva mida, etc.

 5. Feu clic al botó Menú a la barra de títol i trieu Formata disc... per esborrar totes les particions existents al dispositiu.

 6. Al diàleg Formata el disc:

  • Trieu Sobreescriure les dades existents amb zeros al menú Esborra.

  • Trieu Compatible amb tots els sistemes i dispositius (MBR/DOS) al menú Particions.

 7. Feu clic a Formata....

 8. Al diàleg de confirmació, assegureu-vos que el dispositiu sigui correcte. Feu clic a Formata per confirmar.