El 7 d'octubre vam començar la nostra campanya anual de donacions. Avui, resumim el que hem aconseguit amb la vostra ajuda durant el 2019.

Si us ha agradat el nostre treball el 2019, preneu-vos un minut per fer una donació i fer que Tails prosperi el 2020!

Adopció més fàcil per part dels nous usuaris

El 2019, ens vam centrar en menys funcions però més crítiques per fer que Tails sigui més fàcil d'aprendre i adoptar per als usuaris per primera vegada.

  • Al gener, vam canviar completament el procediment d'instal·lació de Tails. Tails ara es baixa com a imatge USB: una còpia exacta de les dades tal com s'escriuen al llapis USB.

    Això va fer que l'experiència d'instal·lació fos millor per a tots els sistemes operatius i sobretot més fàcil i molt més ràpida per als usuaris menys experimentats en tecnologia de Windows i macOS.

  • Aleshores, hem millorat la nostra documentació per ajudar els usuaris per primera vegada amb la instal·lació de Tails:

    • Hem explicat millor com solucionar problemes de Wi-Fi, un problema, malauradament, força comú, especialment a Mac, i hem documentat quins adaptadors USB Wi-Fi funcionen bé a Tails.

    • Hem creat una animació del menú d'arrencada per visualitzar com iniciar Tails a l'ordinador i hem aclarit les instruccions de resolució de problemes relacionades.

Com a conseqüència, més persones que mai estan utilitzant Tails:

  • Tails s'utilitza gairebé 25 000 vegades cada dia a tot el món. Això és un 15% més que a l'agost del 2018.

  • El percentatge de persones que utilitzen Tails al Mac s'ha duplicat des del gener del 2019.

Per continuar fent que Tails sigui més accessible per als usuaris de tot el món, hem creat una plataforma de traducció per al nostre lloc web. Des de llavors, la gent ha començat a traduir el lloc web a àrab, català, xinès tradicional i simplificat, polonès, rus, serbi i turc.

També hem millorat molt la usabilitat de la Pantalla de Benvinguda per als usuaris que no són de parla anglesa a Tails 4.0.

Treball de manteniment

El 2019 també ha sigut un any de grans treballs de manteniment, com sempre. Mantenir viva una eina com Tails consisteix principalment en moltes tasques que no són gaire emocionants: publicar nous llançaments cada 6 setmanes, actualitzar Tails i la nostra infraestructura a noves versions de Debian i altres programaris que utilitzem, solucionar petits problemes a mesura que se'ns informen i implementar les moltes petites millores que fan que Tails sigui més fàcil d'utilitzar.

  • A l'octubre, vam llançar Tails 4.0, que és la primera versió de Tails basada en Debian 10 (Buster).

    Tails 4.0 ha sigut el nostre llançament més important en anys. Tails 4.0 afegeix KeePassXC, OnionShare 1.3.2, corregeix Electrum, actualitza a Debian 10 i GNOME 3.30, s'inicia més ràpid i utilitza menys memòria.

  • Hem llançat 13 noves versions de Tails per oferir millores i solucions de seguretat tan aviat com ha sigut possible.

  • Hem publicat més versions d'emergència que mai: 5 versions d'emergència per solucionar 5 vulnerabilitats de seguretat crítiques a Firefox i al Navegador Tor i mantenir sempre Tails el més segur possible.

  • Hem eliminat el programari i els paquets de localització menys populars, que ara podeu instal·lar vosaltres mateixos mitjançant la funció de Programari Addicional. Optimitzacions com aquestes han fet que la imatge USB de Tails 4.0 sigui 47 MB més petita que la de Tails 3.6, que va ser la versió més gran fins ara.

  • Tails depèn d'un ecosistema més ampli de Programari Lliure i eines de privadesa. Aportem contínuament millores a altres projectes que s'inclouen a Tails o s'utilitzen a la nostra infraestructura. Alguns d'aquests projectes, que anomenem "upstream", són:

  • Hem hagut de temperar diversos atacs de denegació de servei distribuïda (DDoS) dirigits a la nostra infraestructura.

  • Des de fa 9 anys, confiem en els serveis d'allotjament proporcionats per la bona gent de boum.org. Gràcies! Com que anaven reduint les seves activitats, vam haver de migrar els nostres serveis. El nostre lloc web ara està auto-allotjat i les nostres llistes de correu estan gestionades per dos projectes de servidors autònoms amb experiència i confiança: autistici.org i puscii.nl.

Comunitat

Al llarg dels anys, Tails ha pogut reunir una comunitat animada que creix, evoluciona i mereix atenció.

  • Vam publicar una declaració de la nostra missió i valors per ajudar-nos a aclarir qui som, què defensem i què volem fer pels nostres usuaris.

  • Vam acordar persones d'usuari, representacions fictícies però concretes de les persones que utilitzen Tails. Utilitzem aquestes persones per tenir en compte per a qui treballem, quines són les seves necessitats i què hauria de fer Tails per elles.

  • Hem assistit a nou conferències i hem connectat amb programari lliure i comunitats de llibertat d'Internet a nou països diferents, incloent FOSDEM (Bèlgica), Internet Freedom Festival (Espanya), Tor Meeting (Suècia), OTF Summit (Taiwan), DebConf (Brasil) i MozFest (Regne Unit).

  • La comunitat més àmplia de Tails va organitzar 10 tallers per presentar Tails als nous usuaris d'Amèrica del Nord i del Sud, Europa i l'est i el sud-est asiàtic.

  • Hem contestat a 883 informes d'errors a través del nostre servei d'assistència i hem ajudat a totes aquestes persones a estar més segures en línia.

  • Dos nous treballadors s'han unit al nostre servei d'ajuda i als equips d'administració del sistema.

Tot això és possible gràcies a les donacions de persones com tu. I com que ens ajuden a planificar la nostra feina, agraïm especialment les donacions mensuals i anuals, fins i tot les més petites.

Si us ha agradat la nostra feina el 2019, preneu-vos un minut per fer una donació i fer-nos prosperar el 2020!

Feu una donació