Un munt de persones han passat una dotzena de dies juntes al juliol a la tercera cimera anual de desenvolupadors de Tails. Aquesta ha sigut una gran oportunitat per tenir sessions de pirateig boges en persona, així com per discutir cap a on ens dirigim i com.

Debats

Vam parlar principalment del creixement del projecte: donat el nombre creixent d'usuaris i el nostre cicle de llançament súper curt, és un repte mantenir el projecte sostenible i mantenible a mitjà/llarg termini.

La nostra visió d'això es reflecteix primer en el nostre full de ruta actualitzat: ara tenim una millor visió del que volem centrar-nos per als propers llançaments importants de Tails: les fites 1.0, 1.1 i 2.0 ara estan força ben definides, i fins i tot vam ser prou atrevits per redactar objectius per a la 3.0.

Un altre aspecte clau sobre aquest tema és que hem de facilitar la contribució a Tails. Hem enumerat moltes millores que es podrien fer en aquesta direcció, especialment al lloc web. També hem identificat àrees que podrien beneficiar-se més d'uns quants nous col·laboradors dedicats. Publicarem crides d'ajuda específiques en els propers mesos.

També hem redissenyat els nostres canals de comunicació per facilitar la participació de nous col·laboradors, per fer possible compartir més càrrega de treball i poder oferir un millor suport als usuaris. En resum:

  • Les nostres llistes de correu veuen molt trànsit aquests dies. Això pot dissuadir la gent de llegir-les. Així doncs, crearem dues llistes de correu especialitzades: una privada, encriptada, rebrà informes d'errors, mentre que una de pública estarà dedicada al suport dels usuaris.
  • Es reunirà una pàgina de preguntes més freqüents creixent: serà una eina d'ajuda d'autoservei i hauria de fer que el treball d'assistència sigui menys repetitiu.
  • D'aquí a uns mesos, avaluarem com va tot això i reconsiderarem el suport web, que de moment està ajornat.

Tot i així, la llista de correu tails-dev continua sent el principal canal de comunicació per al desenvolupament i les discussions a tot el projecte.

Aquesta cimera ens va donar l'oportunitat d'avaluar i perfeccionar els processos que vam establir fa un any, com ara el nostre programa de llançament basat en el temps i una política formal de fusió.

Per acabar, s'allargarà l'experiment de les reunions públiques de desenvolupament i continuarem fent sessions mensuals de Low Hanging Fruits. Aquestes sessions no només són molt útils per millorar Tails, sinó que ens alegra veure que recentment gent nova s'ha incorporat a aquestes festes. Esperem veure-ho encara més en el futur: aquestes sessions són bons moments per començar a contribuir a Tails!

Hack

Certament, les hores de reunions van ser una part necessària de la cimera, però també vam dedicar una bona part del nostre temps a activitats pràctiques. Afortunadament, hi ha molt marge de millora a Tails, de manera que no ens hem quedat desocupats.

El canvi tècnic més notable que s'ha produït durant la cimera ha sigut potser el nostre canvi a Redmine per gestionar les nostres tasques i plans. Encara no estem explotant tot el potencial de Redmine, però ja notem que és molt menys desordenat que el mètode anterior. Esperem que això ajudi a altres a participar! Moltes gràcies a Riseup per allotjar la instància de Redmine que fem servir. Tingueu en compte que seguirem utilitzant ikiwiki per als documents de disseny.

Aprofitant Redmine, hem començat a classificar les tasques de diverses maneres útils: per exemple, els easy tickets no requereixen gaire coneixement de la part interna de Tails per resoldre's, i són ideals per començar a col·laborar. De passada, altres consultes personalitzades agradables proporcionen llistes de tasques que involucren l'administració de sistemes i el desenvolupament web.

Vam passar una estona enumerant problemes amb les primeres versions de Tails basades en Debian Wheezy. Ara ens queda més clar què queda per fer: es van crear unes desenes de tiquets. Hem esmentat que qualsevol tipus d'ajuda és benvinguda? :)

La nostra instància de Jenkins també s'ha atès: s'està apropant a alguna cosa que podem utilitzar i en què podem confiar com a part del nostre flux de treball diari.

Es van fusionar moltes branques per al proper llançament 0.20, inclosa la instal·lació de Dasher i un primer pas cap a la substitució de TrueCrypt.

La documentació de Pidgin i OTR es va reescriure per ser més clara i precisa, així com la nostra explicació de com es generen els sobrenoms aleatoris per als comptes de Pidgin.

També s'han fet més passos per no iniciar Iceweasel a l'arrencada.

Al final és el principi

Com podeu suposar, aquesta cimera va ser tan intensa com les anteriors. Tails viu moments decisius, així que esperem que l'any vinent sigui força interessant. Tu potser pots marcar la diferència, així que no dubtis a unir-te al ball!