Utilitzar ordinadors no fiables

Instal·leu Tails des d'un ordinador en el que confieu

Tails us protegeix de virus i programari maliciós al vostre sistema operatiu habitual. Això es deu al fet que Tails s'executa independentment d'altres sistemes operatius.

Però el vostre Tails podria estar malmès si l'instal·leu des d'un sistema operatiu compromès. Per reduir aquest risc:

  • Instal·leu sempre Tails des d'un sistema operatiu de confiança. Per exemple, baixeu Tails en un ordinador sense virus o cloneu Tails d'una persona de confiança.

  • No connecteu el vostre llapis USB de Tails mentre s'està executant un altre sistema operatiu a l'ordinador.

  • Utilitzeu el vostre llapis USB de Tails només per executar Tails. No utilitzeu el vostre llapis USB de Tails per transferir fitxers a un altre sistema operatiu.

Si us preocupa que el vostre Tails estigui malmès, feu una actualització manual des d'un sistema operatiu de confiança.

No coneixem cap virus que pugui infectar una instal·lació de Tails, però es podria crear un en el futur.

Cap sistema operatiu pot protegir contra alteracions de maquinari

L'ordinador podria estar compromès si els seus components físics s'han alterat. Per exemple, si un registrador de tecles (keylogger) s'ha instal·lat físicament a l'ordinador, les vostres contrasenyes, informació personal i altres dades escrites al teclat podrien ser emmagatzemades i accedides per una altra persona, fins i tot si feu servir Tails.

Intenteu mantenir l'ordinador en un lloc segur. Les alteracions de maquinari són més probables als ordinadors públics, als cibercafès o biblioteques i als ordinadors d'escriptori, on un dispositiu és més fàcil d'amagar.

Si us preocupa que un ordinador s'hagi pogut modificar:

  • Utilitzeu un gestor de contrasenyes per enganxar les contrasenyes desades. D'aquesta manera, no haureu d'escriure contrasenyes que puguin ser visibles per a persones o càmeres properes.

  • Utilitzeu el teclat de pantalla si feu servir un ordinador públic o us preocupa que l'ordinador tingui un enregistrador de tecles.

Els enregistradors de tecles són fàcils de comprar i amagar als ordinadors d'escriptori, però no als portàtils. Per obtenir-ne un exemple, vegeu KeeLog: introducció a l'enregistrador de tecles forense KeyGrabber.

Altres alteracions de maquinari són molt més complicades i costoses d'instal·lar. Per obtenir un exemple, vegeu Ars Technica: fotos d'una fàbrica d'"actualització" de la NSA mostren un encaminador Cisco que s'implanta.

Cap sistema operatiu es pot protegir contra els atacs de la BIOS i el microprogramari

El microprogramari inclou la BIOS o UEFI i un altre programari emmagatzemat en xips electrònics de l'ordinador. Tots els sistemes operatius, inclòs Tails, depenen del microprogramari per iniciar-se i executar-se, de manera que cap sistema operatiu pot protegir contra un atac de microprogramari. De la mateixa manera que un cotxe depèn de la qualitat de la carretera per la qual circula, els sistemes operatius depenen del seu microprogramari.

Mantenir l'ordinador en un lloc segur pot protegir-vos d'alguns atacs de microprogramari, però hi ha altres atacs de microprogramari que es poden realitzar de forma remota.

S'han demostrat atacs de microprogramari, però són complicats i cars de realitzar. No coneixem cap ús real contra els usuaris de Tails. Per obtenir un exemple, vegeu LegbaCore: robar claus i correus electrònics GPG a Tails mitjançant una infecció de microprogramari remota.