Si una eina és difícil d'utilitzar, és menys segura.

Quan les eines de seguretat digital són massa complicades d'utilitzar, les persones cometen errors que comprometen la seva seguretat o simplement es rendeixen i recorren a pràctiques més perilloses.

Com que els periodistes i els denunciants utilitzen Tails per denunciar l'abús de poder i els activistes utilitzen Tails per defensar els drets humans i el nostre planeta, com més gent utilitzi Tails, més protegits estarem.

El 2022, ens vam centrar a facilitar la instal·lació de Tails i a millorar moltes de les funcions existents, en lloc d'afegir-hi funcions noves. Aquí hi ha alguns aspectes destacats.

La nostra feina només és possible gràcies a les donacions dels nostres seguidors. Entre 2020 i 2022, les donacions de persones apassionades van representar el 76% dels nostres ingressos. Aquesta és la millor prova del valor del nostre treball i la nostra major motivació.

Gràcies!

Millors eines

Emmagatzematge Persistent

El canvi més gran encara està per arribar, ja que llançarem un redisseny complet de l'Emmagatzematge Persistent a Tails 5.8 (20 de desembre). Ja podeu provar el nou Emmagatzematge Persistent a Tails 5.8~beta1.

L'Emmagatzematge Persistent no havia canviat gaire des del seu primer llançament el 2012 perquè el codi era difícil de modificar i millorar. Però, vam aprendre dels usuaris que l'Emmagatzematge Persistent podria fer molt més per vosaltres si tingués més funcions i fos més fàcil d'utilitzar.

El nou Emmagatzematge Persistent no necessitarà ser reiniciat després de ser creat o cada vegada que s'activi una funció nova.

També ens facilitarà la conservació de més configuracions en el futur.

I finalment, es veu molt millor!

Eines PGP

Sabem que molts dels nostres usuaris depenen de les eines PGP per protegir les seves comunicacions. Però, també sabem que les eines PGP són notòriament difícils d'utilitzar.

Hem fet dos grans canvis a les eines PGP a Tails:

  • Hem afegit Kleopatra, una navalla suïssa per a tot allò relacionat amb PGP.

    Kleopatra ha substituït l'Applet OpenPGP i la utilitat Contrasenya i claus, també coneguda com a Seahorse, que ja no es desenvolupa activament i tenia molts problemes.

  • Hem actualitzat Thunderbird a la versió 102, que inclou millores importants d'usabilitat a la funció OpenPGP.

    Quan redacteu un correu electrònic, ara podeu veure si s'encriptarà o no. Si l'encriptatge és impossible, un assistent de claus us ajudarà a resoldre els problemes de les claus.

    Finestra de composició de Thunderbird
amb l'encriptatge activat i notificació sobre una clau que falta i com
resoldre el problema.

Assistent de Connexió Tor

Hem realitzat proves d'usabilitat de l'assistent de Connexió Tor a França i Brasil amb persones que eren noves a Tails per identificar problemes en casos complicats: quan la connexió a Tor està bloquejada per la censura o un portal captiu.

Hem corregit 28 problemes d'usabilitat identificats durant aquestes proves. Per exemple:

  • L'assistent de Connexió Tor ara corregeix automàticament el rellotge de l'ordinador si trieu connectar-vos a Tor automàticament. Això fa que sigui molt més fàcil per a la gent a Àsia eludir la censura.

  • Hem facilitat l'obertura del Navegador Insegur per iniciar sessió a una xarxa. Això fa que sigui molt més fàcil utilitzar Tails a les xarxes públiques d'aeroports, biblioteques, etc.

  • A Tails 5.8 (20 de desembre), podreu escanejar un codi QR des del vostre telèfon per introduir un pont Tor:

Navegador Insegur i Wayland

Tails 5.8 també farà que el Navegador Insegur sigui més segur i més fàcil d'utilitzar migrant-lo a la tecnologia de visualització de Wayland.

Wayland aporta més seguretat a Tails en dificultar que una aplicació compromesa a Tails comprometi o faci un mal ús d'una altra aplicació.

Wayland també soluciona altres funcions que encara no funcionaven al Navegador Insegur:

  • So
  • Càrregues i baixades
  • Mètodes d'entrada alternatius per al xinès i altres idiomes no llatins
  • Funcions d'accessibilitat com el lector de pantalla i el teclat virtual

Neteja de metadades

S'ha afegit el Netejador de Metadades, una nova eina per netejar les metadades dels vostres fitxers.

Quan vam canviar a MAT 0.8.0 a Tails 4.0, MAT va perdre la seva interfície gràfica i només era accessible des del menú contextual del navegador de Fitxers. Va ser especialment difícil per als usuaris nous aprendre a netejar els seus fitxers. El Netejador de Metadades soluciona aquest problema proporcionant una interfície gràfica senzilla i fàcil d'aprendre per eliminar les metadades.

El Netejador de Metadades funciona amb els mateixos formats de fitxer i és tan segur com MAT perquè el Netejador de Metadades també utilitza MAT en segon pla per fer la neteja dels fitxers.

Còpies de seguretat

Hem afegit una utilitat per fer una còpia de seguretat de l'Emmagatzematge Persistent a un altre llapis USB de Tails.

És bastant bàsica. Encara volem fer alguna cosa millor a #7049, però no hem volgut esperar més perquè sabem que les còpies de seguretat són un gran problema per als nostres usuaris.

Instal·lació més fàcil

Instruccions d'instal·lació

Durant les proves d'usabilitat a Mèxic i Brasil, ens vam adonar que el nostre procés d'instal·lació ja era bastant fàcil de seguir, però que algunes persones es perdien mentre navegaven entre les diferents pàgines.

Hem simplificat les nostres instruccions convertint-les en una pàgina única.

Hem afegit animacions i imatges més emocionants.

Finalment, hem solucionat no menys de 30 problemes d'usabilitat més petits a les instruccions!

Tails.net i baixades més fiables

Després de 13 anys de confiar en el nom de domini del nostre proveïdor d'allotjament històric, boum.org, finalment hem adquirit un nom de domini senzill, bonic i fiable:

🎉 ✨ tails.net ✨ 🎉

Ens portarà un temps migrar tots els nostres serveis a aquest nou nom.

Per començar, vam implementar https://download.tails.net/. Aquest nou servei utilitza Mirrorbits, una forma més fiable de redirigir les baixades a un dels nostres miralls. Evita moltes baixades trencades i automatitza alguns treballs tediosos.

Vida d'equip

Nous membres de l'equip

El nostre equip ha crescut i ha acollit dos nous treballadors a temps complet:

  • @disoj es va unir a nosaltres com a directora de projectes a l'abril.

    Ella ajudarà el nostre equip a créixer, a madurar i, finalment, a servir millor als nostres usuaris. És la primera vegada que contractem per a un càrrec directiu, així que és un gran canvi i positiu.

  • @groente, un consultor de Sysadmin a llarg termini, es va unir a nosaltres a temps complet al juliol.

    Ens ajudarà a desplegar una millor infraestructura per fer la nostra feina més eficient mantenint totes les nostres màquines (i, per tant, els vostres Tails) segures.

Redisseny organitzatiu

Darrera les cortines, Tails opera com un petit equip que valora la transparència, l'autonomia i la presa de decisions horitzontals. Sempre hem treballat de manera totalment remota i ara tenim membres de l'equip a deu països diferents.

Tot això de vegades pot suposar un repte

Aquest any hem redissenyat, aclarit i documentat molt la nostra organització interna. En particular, ara queda més clar qui és responsable i legítim de prendre quines decisions. Això farà de Tails un lloc de treball més agradable i eficient, de manera que podem centrar més la nostra energia a millorar les nostres eines.

No us defraudarem mai!

Per mantenir-vos sempre segur, una part important del nostre treball consisteix a llançar Tails cada 4 setmanes, actualitzar a una nova versió del Navegador Tor i el client Tor, migrar a noves tecnologies a GNOME o Debian, etc.

Hem estrenat:

  • 14 versions, sense saltar-nos cap actualització del Navegador Tor.

  • Tails 5.0 basat en Debian Bullseye, amb importants migracions tècniques.

  • 2 llançaments d'emergència per solucionar vulnerabilitats crítiques al client de Tor i al nucli de Linux.

Tot aquest treball ha estat possible gràcies a les donacions d'usuaris com tu. Si us agraden aquests canvis i en voleu més, feu una donació ara per finançar la nostra feina el 2023.

Feu una donació