Què és una adreça MAC?

Cada interfície de xarxa, amb cable o Wi-Fi, té una adreça MAC, que és un número de sèrie assignat a cada interfície a la fàbrica pel venedor. Les adreces MAC s'utilitzen a la xarxa local per identificar les comunicacions de cada interfície de xarxa.

Mentre que la vostra adreça IP identifica on sou a Internet, la vostra adreça MAC identifica el dispositiu que feu servir a la xarxa local. Les adreces MAC només són útils a la xarxa local i no s'envien per Internet.

El fet d'utilitzar un identificador únic a la xarxa local pot perjudicar la vostra privadesa. Aquí hi ha dos exemples:

 1. Si utilitzeu el vostre ordinador portàtil per connectar-vos a diverses xarxes Wi-Fi, la mateixa adreça MAC de la vostra interfície Wi-Fi s'utilitza a totes aquestes xarxes locals. Algú observant aquestes xarxes pot reconèixer la vostra adreça MAC i fer el seguiment de la vostra ubicació geogràfica.

 2. A menys que trieu amagar que us esteu connectant a la Xarxa Tor, algú que supervisi les vostres connexions a Internet pot saber-ho. En aquest cas, la vostra adreça MAC pot revelar que sou un usuari de Tor.

Què és l'anonimització d'adreces MAC?

Quan l'anonimització d'adreces MAC està activada, Tails canvia temporalment les adreces MAC de les vostres interfícies de xarxa a valors aleatoris durant el temps de la vostra sessió de Tails. L'anonimització de l'adreça MAC amaga el número de sèrie de la vostra interfície de xarxa i, per tant, fins a cert punt, qui sou, de la xarxa local.

L'anonimització d'adreces MAC està activada per defecte a Tails perquè normalment és beneficiós. Però en algunes situacions també pot provocar problemes de connectivitat o fer que l'activitat de la xarxa sembli sospitosa. Aquesta documentació explica si s'ha d'utilitzar l'anonimat d'adreces MAC o no, depenent de la vostra situació.

Per saber com Tails implementa l'anonimització d'adreces MAC, consulteu la nostra documentació de disseny sobre l'anonimització d'adreces MAC.

Quan s'ha de mantenir l'anonimització d'adreces MAC activada

L'anonimització d'adreces MAC està activada de manera predeterminada per a totes les interfícies de xarxa. Això és generalment beneficiós, fins i tot si no voleu amagar la vostra ubicació geogràfica.

Aquí teniu uns quants exemples:

 • Utilitzar el vostre propi ordinador en una xarxa pública sense registrar-vos, per exemple, un servei Wi-Fi gratuït en un restaurant on no cal registrar-se amb la vostra identitat. En aquest cas, l'anonimització de l'adreça MAC amaga el fet que el vostre ordinador està connectat a aquesta xarxa.

 • Utilitzar el vostre propi ordinador en una xarxa que utilitzeu amb freqüència, per exemple, a casa d'un amic, a la feina, a la universitat, etc. Ja teniu una relació forta amb aquest lloc, però l'anonimització de l'adreça MAC amaga el fet que el vostre ordinador està connectat a aquesta xarxa en un moment concret. També amaga el fet que vosaltres us connecteu a la xarxa Tor d'aquesta xarxa.

Quan desactivar l'anonimat d'adreces MAC

En algunes situacions, l'anonimització de l'adreça MAC no només no és útil sinó que pot ser problemàtica. En aquests casos, és possible que vulgueu desactivar l'anonimat d'adreces MAC tal com s'indica a continuació.

Tingueu en compte que, fins i tot si l'anonimat d'adreces MAC està desactivat, el vostre anonimat a Internet es conserva:

 • Un adversari a la xarxa local només pot veure connexions encriptades a la xarxa Tor.

 • La vostra adreça MAC no s'envia per Internet als llocs web que esteu visitant.

No obstant això, tal com s'ha comentat més amunt, desactivar l'anonimització de l'adreça MAC fa possible que algú faci un seguiment de la vostra ubicació geogràfica. Si això és problemàtic, penseu a utilitzar una interfície de xarxa diferent, com ara un adaptador Wi-Fi USB, o canviar de xarxa.

Aquí teniu uns quants exemples:

 • Utilitzar un ordinador públic, per exemple en un cibercafè o una biblioteca. Aquest ordinador s'utilitza habitualment en aquesta xarxa local i la seva adreça MAC no està associada amb la vostra identitat. En aquest cas, l'anonimització de l'adreça MAC pot fer impossible la connexió. Fins i tot pot semblar sospitós per als administradors de xarxa veure una adreça MAC desconeguda que s'utilitza a aquesta xarxa.

 • En algunes interfícies de xarxa, l'anonimització de l'adreça MAC és impossible a causa de les limitacions del maquinari o de Linux. Tails desactiva temporalment aquestes interfícies de xarxa. Podeu desactivar l'anonimització d'adreces MAC per poder utilitzar-les.

 • Algunes xarxes només permeten connexions des d'una llista d'adreces MAC autoritzades. En aquest cas, l'anonimització d'adreces MAC fa que no es pugui connectar a aquestes xarxes. Si se us va concedir accés a aquesta xarxa en el passat, l'anonimització de l'adreça MAC podria impedir-vos la connexió.

 • Utilitzar el vostre propi ordinador a casa. La vostra identitat i l'adreça MAC del vostre ordinador ja estan associades a aquesta xarxa local, de manera que probablement l'anonimització de l'adreça MAC no serveixi per a res. Però si l'accés a la vostra xarxa local està restringit en funció de les adreces MAC, pot ser impossible connectar-vos amb una adreça MAC anònima.

Desactivar l'anonimització d'adreces MAC

Podeu desactivar l'anonimització de l'adreça MAC des de la Pantalla de Benvinguda:

 1. Quan aparegui la Pantalla de Benvinguda, feu clic al botó Afegeix una configuració addicional.

 2. Trieu Anonimització d'adreces MAC al menú de Configuració addicional.

 3. Seleccioneu l'opció No anonimitzis les adreces MAC.

Altres consideracions

 • Altres mitjans de vigilància poden revelar la vostra ubicació geogràfica: videovigilància, activitat amb el telèfon mòbil, transaccions amb targeta de crèdit, interaccions socials, etc.

 • Quan utilitzeu Wi-Fi, qualsevol persona dins de l'abast de la vostra interfície Wi-Fi pot veure la vostra adreça MAC, fins i tot sense estar connectat al mateix punt d'accés Wi-Fi.

 • Quan utilitzeu la connectivitat del telèfon mòbil, com ara 3G o GSM, l'identificador de la vostra targeta SIM (IMSI) i el número de sèrie del vostre telèfon (IMEI) sempre es revelen a l'operador de telefonia mòbil.

 • Alguns portals captius poden enviar la vostra adreça MAC per Internet als seus servidors d'autenticació. Això no hauria d'afectar la vostra decisió sobre l'anonimització de l'adreça MAC. Si decidiu desactivar l'anonimat d'adreces MAC, el vostre ISP ja pot identificar l'ordinador.