Tails 3.0 requerirà un processador de 64 bits compatible amb x86-64. A diferència de les versions anteriors de Tails, no funcionarà per a processadors de 32 bits.

Hem esperat durant anys fins que hem sentit que era el moment adequat per fer aquest canvi. Tot i així, ha sigut una decisió difícil de prendre per a nosaltres. Avui volem explicar per què finalment hem pres aquesta decisió, com afectarà els usuaris i quan.

Quan es produirà aquesta transició?

El nostre objectiu actual és llançar Tails 3.0 i deixar de donar suport als ordinadors amb un processador de 32 bits el 13 de juny de 2017.

Tails encara funcionarà en aquest ordinador?

Aquí teniu la manera més ràpida d'esbrinar-ho:

  1. Inicieu Tails.
  2. Trieu Aplicacions ▸ Utilitats ▸ Terminal per obrir un terminal.
  3. Executeu l'ordre següent per mostrar la informació del sistema:

        uname -m
    
  4. Aleshores, hi ha dos casos possibles:

    • Si veieu x86_64, aleshores esteu bé: Tails 3.0 hauria de funcionar bé en aquest ordinador. Però la millor manera d'estar 100% segur és provar una de les versions de prova de Tails 3.0. Una es va publicar el novembre passat, i una de nova s'hauria de publicar a finals d'aquesta setmana, així que: estigueu atent!

    • En cas contrari, si veieu i686, tenim una mala notícia: Tails 3.0 no funcionarà en aquest ordinador. Ara teniu quatre mesos i mig per trobar un ordinador amb un processador de 64 bits. Ho sentim, i molta sort amb això!

Per què aquest canvi?

No és d'estranyar que durant els últims anys, el nombre de persones que utilitzen Tails en un ordinador de 32 bits ha caigut: la majoria dels ordinadors de 32 bits tenen almenys deu anys i un després de l'altre, el seu maquinari deixa de funcionar. Com a resultat, a principis de 2016, només el 4% dels usuaris de Tails encara utilitzaven un ordinador de 32 bits.

Aquestes estadístiques es recullen a partir dels informes d'errors que hem rebut de WhisperBack.

Per descomptat, alguns d'aquests ordinadors seguiran funcionant durant un temps. Però una vegada que el nombre va baixar tan baix, els avantatges de canviar Tails a 64 bits van superar els motius pels quals havíem de continuar donant suport a ordinadors de 32 bits.

Teníem dos motius principals per canviar Tails a 64 bits:

  • Volem que els usuaris de Tails estiguin més segurs: el programari creat per a processadors de 64 bits pot beneficiar-se de diverses millores que dificulten l'explotació de vulnerabilitats de seguretat per als atacants (aleatorització millorada de la disposició de l'espai d'adreces, suport obligatori per al NX bit).

  • Volem que el nostre projecte sigui (més) sostenible: Tails fa temps que utilitza un nucli Linux de 64 bits en màquines que el suporten. Però tots els altres programes inclosos a Tails fins ara s'han creat per a processadors de 32 bits i han sorgit problemes de compatibilitat. En els últims anys, els desenvolupadors que mantenen Tails han dedicat molt de temps abordant aquests problemes. Preferim veure'ls passar el temps de manera que beneficiï els nostres usuaris a llarg termini, i no en problemes que desapareixeran quan Tails canviï a 64 bits.

Gràcies per la vostra atenció, i disculpeu les molèsties que us pugui ocasionar.